Welk alarmsysteem is de beste? draadloos of bedraad.

Welk alarmsysteem is de beste?

Welk alarmsysteem is de beste?

Een goed alarmsysteem zorgt voor preventie, detectie en alarmering van ongewenste gebeurtenissen. In de eerste plaats natuurlijk inbrekers, maar denk ook aan bijvoorbeeld brand of vandalisme. De technologische ontwikkelingen maken dat we ook steeds meer draadloze alarmsystemen zien. We krijgen dan ook regelmatig de vraag wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van een bedraad alarmsysteem. In dit artikel zullen wij beschrijven wat het verschil is en wat onze ervaring is met de verschillende systemen.

Werking alarmsysteem

Een alarmsysteem bestaat uit een centrale unit waarop verschillende componenten zijn aangesloten. Deze componenten zijn bedieningspanelen, signalisatie en detectoren. De centrale unit is aangesloten op een particuliere alarmcentrale en zal na detectie een melding aan de alarmcentrale sturen, zodat deze actie kan ondernemen.

Alle componenten kunnen zowel bedraad als draadloos zijn aangesloten op de centrale unit. Het maakt voor de werking van een alarmsysteem niet uit of er een bedrade of draadloze verbinding is. Een alarmsysteem zal in beide gevallen detecteren en alarmeren.

Alarmcentrale van Huschka

Wist u al dat u ook uw alarmsysteem binnen kan laten komen in de alarmcentrale van Huschka. Hierdoor kan de surveillant nog sneller aangestuurd worden. Waardoor de pakkans van een inbreker vele mate hoger wordt. Daarnaast voorkomt u zoveel mogelijk schade aan uw pand in het geval van brand of vandalisme. Hoe sneller een beveiliger ter plaatse is hoe beter! Dus wilt u ook uw alarmmeldingen binnen laten komen bij de alarmcentrale van Huschka of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Een bedraad alarmsysteem

Bij een bedraad alarmsysteem zijn alle componenten middels bekabeling verbonden aan de centrale unit. Deze bekabeling zorgt voor stroom en het doorgeven van een signaal bij detectie. Door het bekabelen is er een fysieke verbinding tussen centrale unit en component, wat de verbinding garandeert. Een nadeel van een bedraad systeem is de installatie. Het installeren is kostbaar en duurt langer ten opzichte van een draadloos systeem. Alle bekabeling moet gelegd en weggewerkt worden en niet elke plek heeft deze mogelijkheid. Vaak zien we dat een bekabeld alarmsysteem tijdens de bouw of renovatie van een pand wordt aangebracht. Daarnaast is er een risico dat de kabels doorgeknipt kunnen worden als ze niet goed weggewerkt zijn.

Een draadloos alarmsysteem

Een draadloos alarmsysteem heeft al grote voordeel dat de componenten overal in een pand geplaatst kunnen worden, zonder rekening te hoeven houden met bekabeling. Hierdoor is dit systeem snel te installeren en daarmee ook goedkoper. De componenten hebben eigen voeding door middel van een batterij en die zal dus regelmatig moeten worden vervangen (jaarlijks).

De huidige draadloze alarmsystemen maken gebruik van een frequentie voor de verbinding tussen component en centrale unit. Over het gebruik van deze frequenties worden afspraken gemaakt en de huidige frequentie is vrij ‘leeg’ waardoor er weinig storingen optreden. Dat is dus ook direct het nadeel van een draadloos alarmsysteem; een storing in de frequentie, waardoor er geen verbinding is tussen centrale unit en component. Het alarmsysteem zal hierover wel direct een melding sturen. Dit komt overigens nauwelijks voor, merken wij ook uit eigen ervaring.

Daarnaast is het mogelijk om een draadloos alarmsysteem gemakkelijk mee te nemen naar uw nieuwe woning.

Hybride alarmsysteem

Er is ook een zogenaamde hybride alarmsysteem op de markt. Dit alarmsysteem beschikt zowel over bedrade als draadloze componenten. Dit is extra handig wanneer er bij een bedraad systeem uitbreiding nodig is. We zien veel bestaande alarmsystemen die worden uitgebreid met nieuwe draadloze componenten. Uw installateur kunt u vertellen of uw bedrade systeem uitgebreid kan worden met draadloze componenten. Dit is afhankelijk van merk, type en jaar van het alarmsysteem.

Onze ervaring

Wij hebben veel ervaring met bedrade, draadloze en hybride alarmsystemen. Wij merken eigenlijk geen verschil tussen de verschillende systemen, indien het geplaats is door een goede installateur. Wel krijgen we regelmatig meldingen van lege batterijen in componenten bij draadloze alarmsystemen. Dit komt vaak doordat er geen periodiek onderhoud wordt gepleegd, maar u kunt heel gemakkelijk een onderhoudscontract afsluiten met uw installateur.

Wij adviseren dan ook bij alle alarmsystemen (bedraad, draadloos, hybride) regelmatig onderhoud te laten plegen. Niet alleen voor het vervangen van batterijen, maar ook voor het reinigen, nakijken, afstellen en controleren van alle componenten en centrale unit. Hierdoor zullen minder valse meldingen voorkomen.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen neem dan contact met ons op: klik hier